Teleki László Városi Könyvtár és Művelődési Központ

Könyvtár

A VÁROSI KÖNYVTÁR TÖRTÉNETE

Pásztón az 1940-es évek előtt nem működött közkönyvtár, vagy ahogyan akkor nevezték népkönyvtár. A helyi Ipartestületnek és a Levente Egyesületnek voltak ugyan könyvgyűjteményei, de ezeket csak az egyesület tagjai használhatták, a nagyközösség számára nem voltak elérhetőek, az állományuk pedig igen szerény volt.
1949-ben a Népkönyvtári központ vezetésével megkezdődött a körzeti könyvtárak és a kis falusi könyvtárak, ellátó helyek szervezése. Pásztót 1950. február 1-jével Nógrád megyéhez csatolták (előtte Heves megyéhez tartozott), majd egy közigazgatási átnevezés kapcsán átvette Sziráktól a járási székhely szerepét. Ebben az évben megalapították a pásztói községi Népkönyvtárat, kb. 200 kötet könyvvel. Első vezetőjét Menyhárt Sándornak hívták. Mint Járási Könyvtár 1953. január 15-én kezdte működését 524 olvasóval és 2509 kötet könyvvel.
1963-ban a Járási Könyvtár egy nagyobb alapterületű, felújított, korszerűbb feltételeket biztosító épületbe költözhetett. Bevezették a szabad polcos kölcsönzést, olvasóterem és gyermekrészleg kialakításával igyekeztek megfelelni a lakosság növekvő igényeinek. 1968-ban és 1973-ban újabb felújításra és bővítésre került sor. Növekedett a nyitvatartási idő valamint a személyi állomány száma és szakmai hozzáértése is javult.
Egy időre megoldódtak a raktározási gondok, olvasóterem, folyóirat olvasó, majd 1983-tól zenei részleg állt az olvasók rendelkezésére. A járások megszűnésével (1984. január 1.) megszűnt a Nagyközségi Járási Könyvtár hálózati módszertani szerepe is. 1984. január 13-tól az intézmény mint városi könyvtár működik, ugyanis Pásztó visszakapta a század elején elvesztett városi rangját.
Az intézmény akkor vezetője: Szöllősi Miklós, a Külügyi Főiskolán és az ELTE Bölcsészettudományi Karán szerzett diplomát. 1954-től a Pásztói Járási Tanács Művelődési Osztályán dolgozott, majd 1957-től nyugdíjba vonulásáig, 1994-ig a Teleki László Városi Könyvtár és Művelődési Központ igazgatója volt. Felkészült, a könyvtári terület iránt elkötelezett szakemberként, meghatározó szerepe volt a kis könyvtárból, egy 80 ezer kötetet meghaladó, minden igényt kielégítő információs központ kialakításában. Vezetése alatt és ötlete nyomán vette fel az intézmény Gróf Teleki László nevét 1989. március 14-én.
1993-ban összevonás alá került és integrált intézménnyé vált a Városi Könyvtár és a Városi Művelődési központ. 1998. június elején költözött az intézmény jelenlegi helyére, az Állami Gazdaság volt irodaépületébe.
Azóta eltelt 25 év és az épület leromlott állapotba került. A felújítás tervezése és kivitelezése ideje alatt, a Művelődési Központ épületében kapott helyet a könyvtár mozgatható állománya, ahol változatos műfajokkal és folyamatosan frissülő választékkal várjuk az irodalomszerető olvasóinkat.

Járási Könyvtár épülete az 1970-es évek elején (Pásztó, Fő út 20.)

A Nagyközségi Járási Könyvtár bővített épülete 1982-ben

1988 Mozgalmi Ház épületében a könyvtár (Pásztó, Fő út 102.)

1990 Ciszterci kolostor épületében a könyvtár (Pásztó, Múzeum tér 5.)

Nyitvatartás

Hétfő:              12-16
Kedd:              12-17
Szerda:             9-18
Csütörtök:      12-16
Péntek:           11-16
Szombat:          9-11
(Júliusban a szombati nyitvatartás szünetel)