Teleki László Városi Könyvtár és Művelődési Központ

Könyvtár +

ODR – Országos közös katalógus és könyvtárközi kölcsönzés

Az ODR célja, hogy megteremtse az információhoz és a dokumentumokhoz való hozzájutás azonos esélyét az ország bármely részén élő állampolgár számára a könyvtári rendszeren keresztül.

Az 1997. évi CXL. törvény és az azt kiegészítő 73/2003. (V. 28.) Kormányrendelet lehetővé tette a nyilvános könyvtári ellátás érdekében egy országos dokumentumellátási rendszer kialakítását, amely többek között magában foglalja a könyvtárközi dokumentumellátást, a könyvtári dokumentumok lelőhely-nyilvántartását is. Az ODR keretében működő szolgáltató könyvtárak a nemzeti könyvtár, a nemzeti gyűjtőkörű könyvtár, az országos szakkönyvtárak, az állami egyetemi könyvtárak és a megyei könyvtárak.

 

 

MEK – Magyar Elektronikus Könyvtár

A legnagyobb hazai elektronikus könyvtár a Magyar Elektronikus Könyvtár. Gyűjtőkörébe tartozik a magyar irodalom klasszikusai, valamint a magyar nyelvű tudományos művek. A már nem jogvédett irodalom digitalizálás, a kortárs irodalom pedig önkéntes felajánlás útján került a könyvtárba. A gyűjtemény gondozója az Országos Széchényi Könyvtár.

A katalógusban szerző, cím és témán kívül lehetőségünk van a dokumentumok teljes szövegében is keresni. A keresést leszűkíthetjük a menü keresés fő témaköreire.

 

 

MaNDA – Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézetet

A kormány 2011 nyarán hívta életre a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézetet (rövidített név: MaNDA) mint önálló közgyűjteményt, az egykori Magyar Nemzeti Filmarchívum bázisán.

Tervek szerint egy központi online felületen teszik közzé a már összegyűjtött, digitalizált és feldolgozott értékeket a legnagyobb állami gyűjteménytől a legkisebb magánmúzeumig. Cél, az eddig zártan, szétszórtan működő digitális archívumok rendszerének összekapcsolása, hogy e gyűjteményi tételek ne csupán archívumok mélyén őrzött láthatatlan és hallhatatlan, így a közönség számára nem létező értékek maradjanak, hanem a jövőben kíváncsi gyerekek és érdeklődő felnőttek számára is tudást, szórakozást jelentő mindennapi kincsek legyenek. Jelenkorunk művészei, újságírói, szerkesztői is jobb, érdekesebb munkát végezhetnek, ha sorban állás és várakozás helyett egy kattintással eljutnak arra a helyre és abba a korba, ahová szeretnének, s meg is találják azt, amit keresnek – mindezt akár otthonról, a nap 24 órájában.

 

NAVA – Nemzeti Audiovizuális Archívum

A NAVA törvényileg előírt feladata a magyar nemzeti műsorszolgáltatói kötelespéldány-archívum működtetése. A kötelespéldány-archívumban  az M1, M2, Duna, RTL Klub, TV2, Kossuth rádió, Petőfi rádió, Bartók rádió 2006. január 1. óta sugárzott magyar gyártású vagy magyar vonatkozású műsorait találja meg.

A kötelespéldány-gyűjtés mellett a NAVA megőriz és az úgynevezett Különgyűjteményekben hozzáférhetővé tesz további audiovizuális tartalmakat is.

100 magyar játékfilm – a Magyar Nemzeti Filmarchívum gyűjteménye 1941-1981

Színház- és Filmművészeti Egyetem vizsgafilmjei 1955-1985-ből

Mediawave fesztiválfilmek

Mindentudás Egyeteme előadások 2002-2006-ból

Az archívumokban szabadon kereshet, a Magyar Világhíradókat és a Színház- és Filmművészeti Egyetem vizsgafilmjeit bárhonnan szabadon megtekintheti, a NAVA kötelespéldány-archívum és a Különgyűjtemények további anyagait azonban csak NAVA-pontban nézheti meg.

NAVA-pont hozzáférés szolgáltatása

A NAVA archívumai teljes körűen a nyilvános szolgáltatásokat nyújtó könyvtárak, iskolai oktatás célját szolgáló intézmények, muzeális intézményekl, levéltárak, valamint kép- és hangarchívumok  NAVA-pontjaibantekinthetőek meg. A NAVA-pont létesítése az intézmények számára ingyenes, de regisztrációhoz kötött és nyilvántartásba vétel után engedélyezési eljárás követi. Az engedélyezett NAVA-pont hozzáféréssel rendelkező intézmény látogatói ingyenesen használhatják a NAVA szolgáltatásait.

Nyitvatartás

Hétfő:              12-16
Kedd:              12-17
Szerda:             9-18
Csütörtök:      12-16
Péntek:           11-16
Szombat:          9-11
(Júliusban a szombati nyitvatartás szünetel)