Teleki László Városi Könyvtár és Művelődési Központ

GINA ÉS FIDEL

Jegyek kaphatók 2019. március 26-tól a Városi Könyvtárban (Pásztó, Nagymező u. 3.).
Jegyár: 2000,-Ft
POZSGAI ZSOLT
GINA ÉS FIDEL
DRÁMA KÉT RÉSZBEN
Rendező: POZSGAI ZSOLT
Szereplők: Fésűs Nelly és Árpa Attila
Író, rendező: Pozsgai Zsolt
Díszlettervező: Egyed Zoltán
Zenei kíséret: Szolga József

A KLEBELSBERG KULTÚRKÚRIA ÉS A MARCZIBÁNYI TÉRI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT KÖZÖS PRODUKCIÓJA
A mű egy rendkívül érdekes történelmi korszaknak állít emléket. A dráma 1974-ben játszódik Kubában, amikor Gina Lollobrigida – felhagyva a színészettel – Havannába érkezik televíziós interjút készíteni Fidel Castroval. Az újságírás és tévézés az új választott hivatása. Több világhírességgel készített a Rai Uno számára anyagot. Kettejük közel tíz napos együttléte meghatározó emlék volt mindkét ember kapcsolatában. Ez nem szerelmi emlék, hanem egy barátság megalapozása, és annak későbbi ápolása.
A dráma története nem bulvártörténet, semmi olyan vulgáris esemény nem történt kettejük között, melyet később a médiában feltételeztek. Egy rendkívül erős barátság alakult ki köztük akkor is, ha utána már soha többé nem találkoztak. Fidel Castro halála előtt külön kiemelte találkozását Ginával, és Lollobrigida is végig ennek az emléknek a fontosságát hangsúlyozta az életében. Tudnivaló, hogy az elkészült riportot a Rai Uno végül is nem adta le, a felvételt megsemmisítette, mert az akkori politikai propagandának kényes volt az elkészült munka, nem egyezett az akkori hivatalos Fidel Castro-képpel.
A drámából azonban nem csak Fidel Castrot ismerjük meg jobban, hanem egy kiváló olasz színésznő múltját, gondolkodását is, és főleg kompromisszum-kereső képességét.
Ezért az előadás ugyanúgy élmény lehet annak, aki még nem élt ebben a korszakban, mint ahogy annak is, aki átélte, és aki egyformán érdeklődik társadalmak és művészi magánéletek iránt.
Producer: II. Kerületi Kulturális Közhasznú Nonprofi t Kft. (Marczibányi Téri Művelődési Központ, Klebelsberg Kultúrkúria)
Az előadás létrejöttét az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta.