Teleki László Városi Könyvtár és Művelődési Központ

Folyóirat olvasó és internet részleg

Folyóirat olvasó

Az előcsarnokból nyíló terem a folyóirat olvasás színtere, megújult környezetben (az NKA támogatásával vásárolt új bútoroknak köszönhetően), mintegy 90 féle napi-, heti- és havilapot, továbbá szakfolyóiratok legfrissebb számait, illetve bekötött évfolyamait lehet itt megtalálni. Korábbi évfolyamokat, és az itt el nem helyezett folyóiratokat a folyóiratraktárból lehet kérni. A könyvtárunkban megtalálható és jelenleg is folyamatosan járó folyóiratok listáját elérhetik a bal oldali menüsor Folyóiratik 2012oldalról.
A közvetlenül használható, kézbe vehető, illetve a könyvtáros segítségével kikérhető folyóirataink széles skálájában mindenki megtalálhatja azt, ami számára érdekes. Kínálatunkban megtalálhatók a gazdasági szaklapoktól, az ismeretterjesztő, bulvár és gyermek folyóiratokon át, a napilapokig minden.
A csökkent látásúak számára lehetőség van egy a nemrégiben TIOP 1.2.3/08/1 pályázatból vásárolt olvasást segítő berendezés használatára, mely egy kamera segítségével teszi láthatóbbá és könnyen olvashatóvá a cikkeket.

Zenei gyűjtemény

Szintén itt található a könyvtár zenei gyűjteménye.
A választéklistában megtalálhatók a bakelit hanglemezektől, a legújabb kor vívmányai is a CD-k, DVD-k, illetve a szabad felhasználású mp3 formátumú audió dokumentumok.
Közel 80 féle hangoskönyv várja felhasználóit, melyek leginkább a klasszikus irodalom legnagyobb műveit örökítik meg neves színészek és művészek adaptálásban. Ezek a dokumentumok csakúgy, mint más könyvek kölcsönözhetők a mindenkori Könyvtárhasználati Szabályzatban rögzített feltételek mellett. Különösképpen ajánljuk csökkent látásúak, látássérültek és vakok számára, hiszen ez által ők is részesülhetnek a művek szépségében, kifinomultságában.

Informatikai lehetőségek

Az elmúlt másfél év nagy áttörést hozott a könyvtár életében. Informatikai eszközparkja nagymértékben megújult. Azok az olvasók, akik gyakran járnak hozzánk nagyon elégedetten és örömmel nyilatkoztak az új fejlesztésekről. Több új számítógépet helyeztünk el részlegünkben, melyek a régiekkel együtt várják a világhálón szörfözni vágyókat. Termünkben így jelenleg 10 számítógép található, kiegészítve a gyermekrészleg három számítógépével, ahol a gyerekek zavartalanul élhetik át a világháló nyújtotta tanulást segítő és szórakoztató élményeit.
Az internet hozzáférési sávszélességet a nemrégiben megnövekedett eszközparkunkhoz igazítottuk, így minden munkaállomáson gyors elérési lehetőség van. Ennek köszönhetően nem kell perceket várni az oldalak megjelenésére és a szabadon letölthető tartalmak is pillanatok alatt megjelennek gépeinken.
Több egyéb szolgáltatás is várja a betérőket, így lehetőség van A/4-es és A/3-as nyomtatásra, fénymásolásra, szkennelésre, laminálásra és természetesen a leginkább főiskolások által igénybe vett spirálozásra. Ezen szolgáltatások térítés ellenében vehetők igénybe, de árainkban mindig törekszünk egy optimális megoldást találni, mely megfelel az olvasói igényeknek.
E-Magyarország pontként lehetőség nyílik olyan digitális tartalmak megtekintésére, melyet máshol nem találnak meg. Ezen túl könyvtárunkból elérhető a Nemzeti Audiovizuális Archívum tartalma, így megtekinthetik az 1941-1981 között megjelent Magyar játékfilmeket, melyek között kötelező olvasmányok megfilmesítései, illetve más a tananyaghoz kapcsolódó filmek is megnézhetők. Szintén ezen szolgáltatás részeként gépeinkről megnézhetik olvasóink a Mindentudás Egyeteme összes adását, így a természet és társadalomtudományokon át, egészen az egészséges életmódig, minden témában megtalálhatják a számukra fontos információt.
Kínálatunk számos olyan lehetőséget biztosít, amely a mindennapokban csak hosszas keresgélés árán lehetséges. Segítségünkkel könnyen megtalálhatja a törvények hivatkozásait, vagy elmerülhet a legújabb pályázati lehetőségekben.
Közhasznú információszolgáltatásunk a térség legjobbja, így büszkén mondhatjuk, hogy intézményünkben szinte mindent megtalál, amire kíváncsi.
Legkiemelkedőbb informatikai szolgáltatásunk, könyvtárunk online katalógusa, melyet ezen a weboldalon keresztül, akár otthonról is elérhet, így megtudhatja milyen könyvek és más egyéb dokumentumok találhatók könyvtárunkban. Az adatbázis folyamatosan bővül.

Nyitvatartás

Hétfő:              12-16
Kedd:              12-17
Szerda:             9-18
Csütörtök:      12-16
Péntek:           11-16
Szombat:          9-11
(Júliusban a szombati nyitvatartás szünetel)

Legutóbbi bejegyzések